Leren Formatievliegen

We doen een formation take-off en daarna opformeren in box. Dan draaien we richting de kust. Onderweg oefenen we wat formatiewisselingen en boven het strand doen we een crossbreak. Iemand vragen?

Wil je leren formatievliegen? Dat kan, maar er is geen apart brevet of aparte rating voor. Formatievliegen leer je door het te doen onder toeziend oog van een ervaren teamlid.

Het vergt veel tijd en energie om te leren formatievliegen. Dat is niet alleen omdat je een nieuw ‘soort’ vliegen moet leren maar ook omdat een formatieteam alleen goed werkt als de piloten elkaar onderling feilloos vertrouwen.

Net als elke formatievlucht begint ook elke training met een briefing: wat gaan we oefenen en waar moeten  we op letten? De vlucht wordt ook afgesloten met een debriefing, om te bepalen wat er goed gaat, wat er niet goed gaat en om daarvan te leren.

De basis van het formatievliegen is de Echelon-positie

Formatievliegen is ook nog eens team-specifiek. Er zijn in Nederland ook andere formatieteams, denk bijvoorbeeld aan de Fokker Four. Maar zij vliegen met andere vliegtuigen en doen ook andere manoeuvres dan de Victor Romeo Formation. Kan je in het ene team meedoen met een show, dan betekent dat niet dat je dat in een ander team ook zomaar kan.

Kortom, de Victor Romeo Formation is een hechte groep piloten verbonden door formatievliegen. Lid worden vergt commitment – het team traint iedere zondagochtend boven het strand van Hoek van Holland (als het weer dat toelaat).