Geschiedenis

Het formatieteam van Vliegclub Rotterdam vliegt sinds 1965, al ruim 55 jaar. In het begin vloog de formatie alleen maar fly by’s bij huwelijksceremonies en begrafenissen van clubleden van de Vliegclub Rotterdam. Daar kwam drie jaar later verandering in. In 1968 is de formatie begonnen met het vliegen van figuren. Op de terugweg van een bezoek aan de Le Bourget Airshow is de naam ‘Victor Romeo Formation’ bedacht. Sindsdien heet het formatieteam officieel zo en gebruikt het haar naam ook als callsign.

De samenstelling van het team is door de jaren heen veranderd. Het formatievliegen is ooit gestart met een aantal oud-militair piloten. Formatievliegen is van oudsher een militaire bezigheid – het biedt gevechtsvliegtuigen bescherming. Voor civiele luchtvaart is er (behalve dat het heel erg leuk is om te doen en om te zien) eigenlijk geen praktische reden voor.

Het team bestaat nu uit tien piloten. Fun fact: maar één teamlid is ook beroepspiloot. In ons werken leven doen we verder allemaal iets anders. Op zondagochtend vinden we elkaar op de club voor het formatievliegen.

De formatie heeft meestal een vaste leader. Als hij er niet is dan vliegt iemand anders voor, in het team zitten nog drie mensen die dat ook kunnen. Voorvliegen lijkt makkelijk, maar je bent verantwoordelijk voor de gehele formatie. Dus: kijken of iedereen er is, opletten dat iedereen je nog hoort, navigeren, en vergeet ook de radio niet. Niet zo heel makkelijk!

Door de jaren heen zijn we op verschillende vliegshows geweest. Het vaakst op Volkel in de Wolken, waar we in allerlei verschillende configuraties shows hebben gevlogen. Verder zijn we bij Harreveld on Wheels geweest, bij de Luchtmachtdagen (onder andere op Leeuwarden), op Vliegveld Seppe (met een geleend vliegtuig nog wel, de PH-NCD), Maritiem Vliegkamp de Kooy en natuurlijk op alle open dagen van Vliegclub Rotterdam zelf. En voor leden van de vliegclub die ook op de clubweek van september 2021 waren in Stadtlohn-Vreden Airport, daar waren we ook!