Two-Seventy

Een Two-Seventy is een manoeuvre, geen formatie. Dat betekent dat het een gevlogen patroon door de lucht is, net als een achtje of een chandelle.

VRF 270 Altitude VS TimeBij de Two-Seventy maakt de formatie een bocht van 270 graden, de gradenboog driekwart rond dus. Zo’n bocht op zich is niet heel bijzonder, maar door het hoogteverschil in de bocht lijkt het vanaf de grond net alsof de vliegtuigen samen een looping maken.

Hoe dat hoogteverschil verloopt zie je in het grafiekje. Aan het begin van de bocht vliegt de formatie relatief hoog. Vervolgens duiken de vliegtuigen naar beneden. Hierdoor pikken ze een hoop snelheid op. Een stukje verder trekt de formatie op, en ruilt als het ware de snelheid in voor hoogte.

Een weetje over de Two-Seventy: alleen de leader weet tijdens de bocht nog waar hij is en wanneer hij moet aanduiken, optrekken of uitdraaien. De nummers 2, 3, 4 en verder weten natuurlijk wat er te gebeuren staat en zorgen dat ze bij de leader blijven. Om de rest te helpen geeft de leader over de radio commando’s: “Two-Seventy, linksom”, en “aanduiken… indraaien… en optrekken”.

Terug naar figuren