Crossbreak

VRF Crossbreak by Gerritjan Huinink
Photo by Gerritjan Huinink

Het doel van een Crossbreak is het creëeren van een illusie dat de vliegtuigen recht door elkaar heen vliegen. Vervolgens spatten ze als een bom uit elkaar en vliegen ze alle kanten op.

De Victor Romeo Formation vliegt een crossbreak met drie, vier, vijf of zes vliegtuigen. Het is geen gemakkelijke manoeuvre om uit te voeren, en ook niet een zonder risico. De formatie heeft echter allerlei veiligheidsmarges ingebouwd zodat er alsnog niets fout kan gaan. De belangrijkste veiligheidsmaatregel is separatie: de vliegtuigen moeten ver genoeg achter elkaar vliegen dat ze veilig voor elkaar langs kunnen wegdraaien.

“Prepare for Crossbreak”

Wanneer de leader het commando “Prepare for Crossbreak” geeft gaan alle vliegtuigen wat verder achter elkaar vliegen, om-en-om aan de linkerkant en aan de rechterkant. De leader vliegt altijd links. Vliegtuigen die links vliegen draaien naar rechts weg en vice versa.

Omdat de leader de achterste vliegtuigen niet kan zien is het aan de hekkensluiter om wanneer hij ziet dat iedereen goed op z’n plek zit de bevestiging “in position” over de radio te melden.

Vervolgens duikt de formatie aan voor de break. Dit moet omdat de vliegtuigen bij een Crossbreak schuin (en vaak ook steil omhoog) wegdraaien. Hier hebben ze best wat snelheid voor nodig. Wanneer de formatie bijna bij de display line is (bij het oefenen boven Hoek van Holland op zondagochtend is dat het strand) telt de leader af via de radio: “three, two, one, go”. Op dat moment draaien alle vliegtuigen weg.

Op onze Instagram-pagina kan je een pilot’s view van de Crossbreak vinden, bij highlights > Pilot’s View. Kijk maar eens!

Terug naar figuren